Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2018 20:58 - Седмоградско
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 2773 Коментари: 6 Гласове:
16

Последна промяна: 17.04.2018 21:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Седмоградско, известно повече като Трансилвания, е историческа област, която днес се намира в Румъния. Името Transilvania е дадено от римляните след завладяването на земите на даките в 107 от н. е. от Император Траян. То буквално означава “отвъд гората”. Те са имали предвид Карпатите. Трансилвания става област в римската провинция Дакия. При Великото преселение на народите през Трансилвания преминават много племена. През 567 Панония и Трансилвания са завладени от Държавата на аварите. Смята се, че Аварският каганат е основан в 562 от Каган Баян, когото свързват с рода Дуло. В аварската държава живеят много българи: кутригури и оногури. От 791 до 796 Аварският каганат води поредица войни с Франкското кралство на Карл Велики. В резултат могъщата дотогава държава е отслабена. От това се възползвал Канас Юбиги Крум. В 805 той разбива аварите и присъединява земите им към Първата Българска Империя. Панония (днешна Унгария) става граница между империите на българите и франките. На български това име Трансилвания бива преведено като Загора, а поради наличието на 7 крепости в областта се нарича още Седмоградско. Цялата област Трансилвания, както и част от Панония са български до заселването на маджарите в пустата. Някои български историци смятат, че Пеща е основан по това време от българите като пограничен град с Франкската империя. Трансилвания остава българска територия 2 века до 1003, когато става част от новообразуваната унгарска държава. Маджарите дават на областта името Erdely (Ердей), което в превод също означава “зад гората. Днес румънците я наричат Ardeal (Ардял) или Transilvania. Немците, които също се заселват в Трансилвания, пък я наричат Siebenburgen, което значи седем града в превод на българското име Седмоградско. След битката при Мохач в 1526 Трансилвания става княжество, васално на Османската империя. През 1599 Михай Витязул (Михай Храбри) успява да обедини Влашко, Молдова и Трансилвания, но само за година. След изгонването на турците през 1690 Трансилвания вече е част от Австрийската империя на Хабсбургите, от 1867 дуалистична монархия Австро-Унгария. През 1920 с Трианонския мирен договор е присъединена към Румъния. През Втората световна война Унгария си възвръща Трансилвания, но след нея тя отново е румънска. Най-западната част от Трансилвания е известна още и като Банат, която в Сърбия се нарича Войводина. Днес в Румънска Трансилвания живеят румънци, унгарци и немци. В миналото тук са живели и доста българи, но са били подложени на силна асимилация както от унгарците, така и от румънците. Освен банатските българи, за които вече съм писал в блога, в областта днес живеят шкеите и карашовените. Те имат български етнически произход, но за съжаление вече са почти напълно асимилирани. Днес най-много българи в Трансилвания живеят в Брашов в стария български квартал Шкеи.

image

image

image



Гласувай:
16


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Здравей, Лазаре!
17.04.2018 21:27
Да, Пеща, името определено има български произход Пещите за хляб, те дават името
И на Буда името е Българско В никакъв случай не е свързано с Буда
Просто слънчевите лъчи при изгрев първо огряват високите хълмове и будят спящите!

Хубава вечер!
цитирай
2. laval - Здравей, Иване!
17.04.2018 21:49
Твърде е вероятно точно това да е етимологията на Буда и Пеща.
цитирай
3. kvg55 - laval,
18.04.2018 12:41
Само българите не асимилираха никого.
цитирай
4. laval - Не е съвсем така
18.04.2018 12:50
И ние сме асимилирали други народи. Например: печенеги, авари и кумани. Смята се например, че днешните шопи произлизат от печенегите.
цитирай
5. germantiger - ...
18.04.2018 16:40
Днес в Зиибенбюрген има премного германци, оттам е и германския президент на Румъния впрочем ако добре помня.

Въобще румънците имат някакъв грях към унгарци, германци и българи, но днес мисля, че почти всичко е ок.
цитирай
6. laval - Така е
18.04.2018 16:45
Въобще Трансилвания (Siebenbuergen) си е една спорна мултиетническа територия. Особено много са немците и унгарците. А президентът им Клаус Йоханис си е 100% германец.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4099350
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21960