Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2013 08:24 - За новите времена
Автор: m1d2g3 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2500 Коментари: 0 Гласове:
0





„След няколко стотин години, когато за историята на нашето време ще се пише от дистанцията на времето, вероятно най-важното събитие, което историците ще видят, няма да са нито технологиите, нито интернет, нито електронната търговия. А една безпрецедентна промяна в човешката нагласа. За първи път значителен и бързо растящ брой хора ще имат избор. За първи път те ще трябва да управляват себе си. А обществото е напълно неподготвено за това.”

Питър Дракър

Днес протестите са на мода. Протести в България, протести в Турция, протести в Бразилия, протести в целия свят. Като че ли, хората са се побъркали. Те искат промяна, искат я тук и сега, не после, не утре. Вече им е писнало да им казват: „Потърпете малко сега, за да живеете по-добре утре”. Хората вече не вярват в утопии, а са гневни и ядосани. Ядосани са на всички – на политиците, на олигарсите, на работодателите, на системата.
Тези протести днес обаче доста се различават от протестите в миналото. Те се организират в социалните мрежи. Там хората могат свободно да общуват, да се групират, да се организират.
Всички протести си приличат, те са стихийни, нямат лидери. Едно е ясно, протестиращите искат промяна, но не могат ясно да я дефинират. Защо? Защото самите те още от кърмачета са дефинирани, определяни, категоризирани и остойностявани от някой друг. От родители, от училище, от държава, от църква, от шеф и т.н. В мисленето си всички ние, колкото и да сме млади, модерни и на „ти” с новите технологии сме се задръстили с догми и предразсъдъци идващи от едни други времена, времената на индустриалната епоха.
Силни са устоите, върху които столетия наред са се държали цели империи, икономики, образователни и религиозни институции. Затова все още силен е начинът на мислене от индустриалната епоха, където малцина вземат решенията, а останалите въртят отвертките или пишат по клавиатурите.
Тук обаче има една добра новина. Всяка една епоха има своя край. Индустриалната епоха безвъзвратно е отминала, макар и все още много нейни практики да доминират и в информационните времена. А информационната епоха, според много секуларни пророци, като Питър Дракър, Ричард Брансън, Мануел Кастелс и други ще бъде най-кратката в историята на човечеството – две или три поколения.
Коя ще бъде следващата епоха? Според много експерти, като споменатия Ричард Брансън, Стивън Кови, Ранди Гейдж и др. това ще бъде епохата на личността. Отделната личност ще има главната роля в развитието на обществото.
Масовите недоволства и протестите, сриването на цели индустрии, работни места, фалитите на цели държави, световната икономическа криза говорят, че настъпват глобални и необратими процеси.
Старият икономически модел се счупи. Старите икономически гиганти изчезват, а на тяхно място се появяват нови, които поемат по нов път и по нов икономически модел – инвестират в потенциала на всяка отделна личност.
Какво означава всичко това? Настъпват нови времена, независимо дали ни харесва или не. И какво трябва да направим? Както при всяка рязка промяна в историята трябва да започнем да мислим по нов начин, да развием нови умения и нови инструменти, които да ни помогнат да се ориентираме в динамичните времена, в които живеем. В противен случай ще бъдем опустошени – ментално, финансово, всякак. Това обаче е тема на друг разговор. Лесно е да се каже нещо, но по-трудно да се направи, както е казал Мечо Пух: Всяко нещо, струва друго нещо. Трудно е защо? Защото изхвърля всички ни от зоната на комфорт. С други думи трябва да платим цената, защото всичко на този свят има цена. Безплатно сирене има само в капана за мишки. И както е казал Атанас Буров: „Всичко безплатно е от ден до пладне”. А новата реалност, новата икономика и новите предизвикателства вече са факт.
За това всеки днес трябва да взема самостоятелни и бързи решения. А както знаем решенията, които вземаме днес определят какъв ще бъде животът ни утре. И както казва Стив Джобс: "Времето ви е ограничено, така че не го пилейте, като живеете нечий друг живот. Не робувайте на догмите - което е живеене с мисленето на другите хора. Не позволявайте шумът на чуждото мнение да заглуши вътрешния ви глас. И най-важното - бъдете смели да следвате вашето сърце и интуиция. Те някак си знаят, какъв наистина искате да бъдете. Всичко друго е второстепенно."
Затова вземайте решения, рискувайте сега, защото това е най-великото време в историята. Търсете предизвикателствата, фокусирайте се върху настоящето и не се страхувайте от проблемите, защото именно там се крият и най-големите възможности за вашия успех. Успехът на личностите от новите времена, моят успех, вашият успех!



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: m1d2g3
Категория: Лични дневници
Прочетен: 226844
Постинги: 73
Коментари: 83
Гласове: 983
Архив