Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2013 20:14 - Четирите квадранта на парите
Автор: m1d2g3 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4731 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.09.2015 16:59


image

Приятели, замисляли ли сте се върху това къде се намираме ние в заобикалящия ни свят. Всеки от нас през целия си живот инвестира в нещо. Един инвестира в коли, друг в жилища, трети в алкохол, четвърти в гащи, пети в нещо друго. Но ние през целия си живот сме в някой от четирите квадранта на парите, както ги нарича Робърт Кийосаки, най-продаваният автор на финансова литература в света. Чели ли сте неговите книги? Ако не сте прочетете ги, ако нямате пари откраднете ги! Защо ли? Защото там можем да узнаем тайната как да станем финансово независими.

В книгите си Кийосаки говори за четири типа хора в социума, в заобикалящия ни свят. Тези хора попадат в един от четирите квадранта на парите. В първи квадрант „Н” са наемниците. Това е най-многобройната група в обществото. Те работят в системата. Те инвестират в тяхната „сигурност” – сигурността на работното място, сигурността на трудовия договор, сигурността на заветната пенсия. Сигурността е новият вид робство, тя държи хората в подчинение. Наемниците са роби в тяхното мислене. И ние, специално в България, сме излъгани да мислим, че сме свободни граждани, че сме в Европейския съюз, че имаме права, че можем да определяме бъдещето си. Но какво е да си свободен? Да си свободен е нужно да разполагаш с времето си, да имаш качествени взаимоотношения с хората и да разполагаш с парите си. Когато ти работиш от сутрин до вечер за някой друг, колко от тези три неща ти ги управляваш? Много малко. Затова наемниците са роби на системата. Те живеят ден за ден или месец за месец за месец. Чакат 20-то число, за да си получат заплатата и ако имат малко време за семейството и приятелите те се чувстват малко щастливи. Защото ти не можеш да бъдеш много щастлив с това. Забелязал съм, че тази група от хора планира почивката си толкова подробно и я чака с такова нетърпение, като че ли това е най-важното събитие през годината. Хора, защо планирате почивката, а не планирате живота си? Само през тези 10 дни в годината ли вие сте свободни?  

Това, което изпраща хората във втори квадрант „С” е тяхната независимост. Вторият тип хора са хората с малък бизнес или хората със свободни професии. Те са били наемни работници 5,10, 15 години и в един момент са казали: „Аз мога по-добре от моя шеф” и са напуснали зоната на наемниците и са отишли в следващата категория, в която те са системата. Те разсъждават така: „На вълка му е дебел врата, защото сам си върши работата? В своето мислене те са независими. Те си мислят, че са свободни, но не са. Приятелю, от втори тип, ти си роб на самия себе си. Това е и най-изолираната и най-гордата група от хора. Те казват: „Аз знам и аз мога” и не се доверяват на никого да върши тяхната работа. Те се смятат за най-умни и затова не делегират права на никого и се превръщат в шесторъкия Бог Шива. Тези хора работят по 10-12 часа и са станали нервни, сприхави и изтощени, а свободата, за която са мечтали се е изпарила, а техния бизнес се е превърнал и в техен затвор.

 По думите на Р. Кийосаки тези две групи от хора са най-нещастните хора на планетата земя. Проблема не е да смениш гаража, а да смениш колата. Като смениш работата или пък откриеш собствен малък бизнес и седиш там 20 години си казваш: „Ама нищо не се случи!”. Няма и да се случи в следващите 20 години.

Ако ти просто стоиш и поддържаш манталитета на слугата или си независим нищо няма да се случи. Ти привидно изглеждаш щастлив, но не си, защото ти си самотник.

Добрата новина е, че в света има щастливи хора. И това са хората от третия и четвъртия квaдрaнт.

Едрите бизнесмени „БС” са пораснали в ума си. Те са толкова умни, че наемат по-умни от тях да въртят бизнеса им. Те са зависими, но не от началника си, а от потенциала на другите.Те признават, че са зависими от дарбите и способностите на другите. Големите бизнесмени търсят качествени хора, с които да изградят екип, система и мрежа. Тяхното мото е: „Защо да го правя аз, като мога да наема някои, който да го прави по-добре.” Тук се включва и пасивния приход. Изграждайки своята бизнес система в един момент те могат да се оттеглят от активна дейност, но паричните потоци да продължат да текат към банковите им сметки.

Инвеститорите „И” са най-малката група от хора. Те могат да си позволят всичко на планетата земя, което се купува с пари. Те са натрупали голям капитал и за тях активите са всичко. Изградили са бизнес в трети квадрант и сега търсят други успешни бизнес системи, в които да инвестират.   

Да инвестираш в човешки потенциал е висша форма на смирение, докато независимия дух е висша форма на гордост, а робският дух е висша форма на глупост. Затова, когато се запитате какво не е наред с обществото, с държавата, с политиците първо се запитайте „Какво не е наред с мен?”. Защото както е казал цар Соломон: „Какъвто е човек в мислите си такъв е и в живота си”.

Затова не сменяй работата, смени квадранта.      




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: m1d2g3
Категория: Лични дневници
Прочетен: 226419
Постинги: 73
Коментари: 83
Гласове: 983
Архив